Primele icoane păstrate sunt cele descoperite ȋn:

Elemente de iconografie

Quiz
•
Religious Studies
•
3rd Grade
•
Hard
Maria Harabor
Used 8+ times
FREE Resource
9 questions
Show all answers
1.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
1 min • 1 pt
Catacombe
Biserici
Capele
Answer explanation
,,Simbolul este o punte ce leagă două maluri, vizibilul și invizibilul, pământescul cu cerescul, empiricul cu idealul, unindu-le pe unul în altul.” (Paul Evdokimov).
2.
MULTIPLE SELECT QUESTION
1 min • 1 pt
Funcțiile icoanei sunt:
estetică
pedagogică
latreutică
harică
Answer explanation
Funcția harică - prin sfintire capata putere harica, mijlocitoare intre om si cer;
Funcția latreutica - însoțește cultul divin;
Funcția educativ-religioasă (pedagogică) - suport de cunoaștere și educare a omului în sensul cunoașterii Sfintei Scripturi; (“Biblie” în imagini);
Funcția estetică - impodobește biserica și casa omului.
3.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
1 min • 1 pt
Funcţia latreutică a icoanei se referă la faptul că:
însoțește cultul divin
împodobește biserica și casa omului
este suport de cunoaștere și educare a omului
Answer explanation
Ȋnsoţeşte cultul divin, este folosită ȋn cultul divin
4.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
1 min • 1 pt
Erezia ȋmpotriva icoanelor poartă numele de:
Eikon
Iconoclasm
Iconostas
Answer explanation
Ȋn secolul al VIII-lea, Biserica Creştină a fost tulburată de ȋncercarea unor ȋmpăraţi bizantini de a ȋnlătura cultul icoanelor. Această luptă ȋmpotriva icoanelor este cunoscută, ȋn istoria Bisericii Creştine, sub denumirea de “iconoclasm” (cuvânt de orgine greacă, ȋn traducere “distrugerea icoanelor”). Ȋmpăratul Leon al IV-lea restabileşte cultul icoanelor ȋn Biserica Ortodoxă, ȋnsă un rol important ȋl are şi Ȋmpărăteasa Irina, soţia ȋmpăratului şi adeptă ȋnfocată a cultului icoanelor. Această ȋmpărăteasă convoacă Sinodul al VII-lea Ecumenic la Niceea, ȋn anul 787 şi repune ȋn toate drepturile icoana ortodoxă, menţionând că ȋnchinarea acordată icoanei trece la persoana reprezentată pee a, la modelul viu al ei: “cinstirea icoanei trece la original şi cel ce se ȋnchină icoanei, se ȋnchină persoanei pictate”.
5.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
30 sec • 1 pt
Iconoclasmul a fost combătut la:
Sinodul I Ecumenic
Sinodul VI Ecumenic
Sinodul VII Ecumenic
Answer explanation
Sinodul al VI-lea Ecumenic, prin Canonul 82, oficializează dogma icoanei. Cu toate acestea, timp de peste un secol de aici înainte, iconoclaştii vor reprima icoana. Însă, Biserica va birui prin marii apărători de atunci ai cultului icoanelor - Sfântul Ioan Damaschin şi Sfântul Teodor Studitul. Sinodul al VII-lea Ecumenic (787) statorniceşte dogma icoanei, însă acest lucru nu va fi de ajuns. Tulburările iconoclaştilor vor continua până în martie 843, când, sub oblăduirea împărătesei Teodora, se va întruni un alt sinod la Constantinopol, care va consfinţi definitiv dogma şi teologia icoanei. De atunci până astăzi, s-a stabilit ca dată de cinstire a icoanelor prima Duminică din Postul Mare, denumită generic „Duminica Ortodoxiei“.
6.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
1 min • 1 pt
Bifează când este cinstită Duminica Ortodoxiei!
în prima duminică din Postul Crăciunului
în prima duminică din Postul Paștelui
în prima duminică din lună
Answer explanation
Sinodul al VII-lea ecumenic de la Niceea din anul 787 a condamnat iconoclasmul drept erezie și a restabilit cultul venerării sfintelor icoane. Acest sinod consideră icoanele „cărți deschise care ne amintesc de Dumnezeu”. Această victorie asupra tuturor ereziilor este sărbătorită în Duminica Ortodoxiei, prima duminică din Postul Mare.
7.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
1 min • 1 pt
Definiți cuvântul icoană...
fapte ieșite din comun ce nu pot fi realizate decât cu ajutorul lui Dumnezeu și depășesc posibilitatea noastră de înțelegere, cu scopul de a căpăta încredere în El.
apropierea de Dumnezeu prin har, prin credinţă şi fapte bune
Cuvântul “icoană” provine din limba greacă, de la cuvântul “eikon”, care ȋnseamnă “chip” sau “reprezentare''.
Answer explanation
Etimologic, Cuvântul “icoană” provine din limba greacă, de la cuvântul “eikon”, care ȋnseamnă “chip” sau “reprezentare”.
Sfântul Ioan Damaschinul (†749) o defineşte drept „reprezentare a unui sfânt sau a unei scene biblice“. Prin ritualul de sfinţire a icoanei se produce o legătură între imagine şi prototipul ei, între cel care este pictat şi pictura însăşi.
Astfel, prin puterea acestei prezenţe harice se sfinţeşte orice icoană, care devine din tablou religios icoană făcătoare de minuni, obiect de cult, venerat în biserică şi în casele creştinilor.
8.
MULTIPLE SELECT QUESTION
1 min • 1 pt
Trăsăturile icoanei ortodoxe:
absența realismului ( nu sunt păstrate proporții logice)
culorile nu sunt alese la întâmplare, având o sombolistică
accentul nu cade pe frumusețea trupească, ci pe cea duhovnicească, exprimată prin chipul personajelor, care sunt transfigurate
anatomia este deformată în mod voit (domină fața sfântului)
existența aureolei simbolizează prezența harului divin
Answer explanation
Sfântul Cuvios Ioan Damaschin (cca. 675 - 749) arată că în Vechiul Testament Dumnezeu S-a făcut cunoscut numai prin cuvânt, nu prin imagine, iar în Noul Testament, pentru că Dumnezeu „s-a făcut om în chip substanțial și real - a locuit pe pământ, a petrecut cu oamenii, a făcut minuni, a suferit, a fost răstignit, a înviat, s-a înălțat”, poate fi înfățișat în icoană.
Sfântul Teodor Studitul (759-826) arată că „Icoana nu reprezintă natura, ci Persoana”, adică pe Domnul Iisus Hristos, cu cele două firi ale Sale: divină și umană.
Potrivit învăţăturii ortodoxe, icoana înfăţişează un prototip sfânt (o persoană sau un eveniment). Trăsăturile prototipului sunt întipărite de către artistul iconar, în materia icoanei (fie că este vorba de un obiect portabil, fie că este vorba de pereţii lăcaşului de cult), printr-o tehnică tradiţională (tempera pe lemn, frescă, mozaic etc). Icoana se află într-o relaţie de asemănare cu prototipul, căci forma văzută a acestuia este prezentă în icoană.
9.
MULTIPLE SELECT QUESTION
1 min • 1 pt
Primele icoane, „nefăcute de mână”, reprezintă imprimări ale chipului Domnului Iisus Hristos?
Giulgiul cu care a fost înmormântat Domnul Hristos.
Năframa Sfintei Veronica (care a șters fața lui Hristos pe drumul spre Golgota).
Sfânta Mahramă a regelui Abgar din Edessa (care fiind bolnav de lepră a primit această maramă de la Mântuitorul și s-a vindecat) .
Answer explanation
Potrivit Tradiţiei, Mântuitorul este primul iconograf, deoarece Şi-a întipărit chipul drept icoană de trei ori. Mai întâi, a dăruit chipul Său, pe o pânză, regelui Abgar al Edessei, pe care l-a vindecat de lepră. Cea mai veche menţiune în acest sens se află într-un document numit Doctrina lui Addaï, Addaï fiind Episcop al Edesei († 541). Avem apoi mahrama Sfintei Veronica> de pe drumul Golgotei, şi, în fine, giulgiul cu care a fost înmormântat Domnul Hristos. „Tradiţia pictării icoanelor exista încă din vremea propovăduirii apostolice“, afirmă Mansi, un celebru editor al Actelor emise de Sinoadele Bisericii.
Conform tradiţiei ortodoxe, notează Leonid Uspensky, Sfântul Evanghelist Luca ar fi pictat, la puţin timp după Cincizecime, primele trei icoane ale Fecioarei Maria: „Milostiva“ sau Eléousa, „Călăuzitoarea“ sau Odighitria, în care se accentuează dumnezeirea Pruncului şi „Rugătoarea“ sau Oranta, unde Maica Domnului apare singură, rugându-se.
Similar Resources on Wayground
9 questions
Sinoade ecumenice

Quiz
•
11th Grade
10 questions
Clasa a XII-a. Rolul dialogului ecumenic și interreligios

Quiz
•
12th Grade
10 questions
HRISTOLOGIA PRIMA PARTE

Quiz
•
12th Grade
7 questions
Quiz despre Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

Quiz
•
10th Grade
11 questions
Crezul

Quiz
•
7th - 8th Grade
11 questions
Dumnezeu si Sfinții Săi

Quiz
•
8th - 9th Grade
10 questions
Evaluare/clasa 8/Cap. II

Quiz
•
8th - 12th Grade
10 questions
Antropologia

Quiz
•
11th Grade - University
Popular Resources on Wayground
25 questions
Equations of Circles

Quiz
•
10th - 11th Grade
30 questions
Week 5 Memory Builder 1 (Multiplication and Division Facts)

Quiz
•
9th Grade
33 questions
Unit 3 Summative - Summer School: Immune System

Quiz
•
10th Grade
10 questions
Writing and Identifying Ratios Practice

Quiz
•
5th - 6th Grade
36 questions
Prime and Composite Numbers

Quiz
•
5th Grade
14 questions
Exterior and Interior angles of Polygons

Quiz
•
8th Grade
37 questions
Camp Re-cap Week 1 (no regression)

Quiz
•
9th - 12th Grade
46 questions
Biology Semester 1 Review

Quiz
•
10th Grade