Wayground logo

Free Printable Worksheets

Font size

S
M
L
XL
Worksheets

ServSafe Review

Total questions: 64

Worksheet time: 33mins

Name
Class
Date
1.

Choose the best choice. There is only one correct answer. When "degrees" is used, it is always fahrenheit. The temperature danger zone for potentially hazardous food is between

a)

60-120 degrees

b)

30-150 degrees

c)

70-100 degrees

d)

41-135 degrees

2.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Cross-contamination is likely to occur when

a)

Food is undercooked

b)

Food is held at room temperature

c)

Uncovered food is cooled on the top shelf of a refrigerator

d)

Utensils & equipment are not cleaned between uses

3.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Chemicals should be stored in

a)

Smaller unlabeled containers

b)

Their original containers

c)

A cabinet where food is stored

d)

Food containers

4.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Hand sanitizers & single use gloves should be used

a)

Before washing hands

b)

Instead of washing hands

c)

After washing hands

d)

While washing hands

5.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Conditions that support the growth of microorganisms are

a)

Moisture & Oxygen

b)

Food & acidity

c)

Time & temperature

d)

All of the above

6.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Hot foods on a buffet should be held at a minimum temperature of

a)

135 degrees or above

b)

145 degrees or above

c)

155 degrees or above

d)

165 degrees or above

7.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Which of the following is a physical contamination

a)

E Coli in hamburger

b)

Brown spots on a banana peel

c)

All purpose cleaner on lettuce

d)

Twist tie in a tossed salad

8.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Refrigerator temperature should be maintained

a)

Within 42-50 degrees

b)

At 41 degrees or below

c)

Within 51-55 degrees

d)

At 60 degrees or above

9.

Choose the best choice. There is only one correct answer. The single most effective way to prevent foodborne illness is to

a)

Thoroughly cook food

b)

Wash hands often

c)

Properly freeze food

d)

Wear gloves at all times

10.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Before accepting an order of fresh fish, you should

a)

Verify the temperature is at or below 41 degrees

b)

Check that the eyes are not cloudy & gills are not gray

c)

Check that the smell is fresh, not fishy

d)

All of the above

11.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Cold foods on a salad bar should be held at

a)

41 degrees or below

b)

48 degrees or below

c)

51 degrees or below

d)

55 degrees or below

12.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Leading cause of foodborne illness, because they survive refrigeration & freezing

a)

Viruses

b)

Parasites

c)

Fungi

d)

Bacteria

13.

Choose the best choice. There is only one correct answer. To cool food quickly & safely, you should

a)

Cover the container & set it under running water

b)

Divide into smaller containers & place them in an ice-water bath

c)

Place hot container directly into the refrigerator

d)

Leave it at room temperature

14.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Fish should be cooked to a minimum internal temperature of

a)

140 degrees for fifteen seconds

b)

145 degrees for fifteen seconds

c)

155 degrees for fifteen seconds

d)

165 degrees for fifteen seconds

15.

Choose the best choice. There is only one correct answer. To measure the temperature of cooked protein, place your food thermometer

a)

Into the thickest part

b)

Into the thinnest part

c)

On the surface

d)

Near the bone

16.

Choose the best choice. There is only one correct answer. The criteria for rejecting frozen food during receiving is

a)

Having ice crystals on the product

b)

Having ice crystals on the package

c)

Not frozen solid

d)

All of the above

17.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Food should be thrown out if it has been held within the temperature danger zone after

a)

At least two hours

b)

At least three hours

c)

At least four hours

d)

At least six hours

18.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Poultry should be cooked to a minimum temperature of

a)

135 degrees for fifteen seconds

b)

140 degrees for fifteen seconds

c)

150 degrees for fifteen seconds

d)

165 degrees for fifteen seconds

19.

Choose the best choice. There is only one correct answer. The whole process of handwashing should take at least

a)

10 seconds

b)

15 seconds

c)

20 seconds

d)

25 seconds

20.

Choose the best choice. There is only one correct answer. In the two stage cooling method, food must be cooled from

a)

135 degrees to 70 degrees within 2 hours & from 70 degrees to 41 degrees or lower within 4 hours

b)

135 degrees to 70 degrees within 3 hours & from 70 degrees to 41 degrees or lower within 3 hours

c)

135 degrees to 70 degrees within 4 hours & from 70 degrees to 41 degrees or lower within 2 hours

d)

135 degrees to 70 degrees within 5 hours & from 70 degrees to 41 degrees or lower within 1 hour

21.

Choose the best choice. There is only one correct answer. The minimum internal temperature for cooked ground beef is

a)

135 degrees for fifteen seconds

b)

140 degrees for fifteen seconds

c)

155 degrees for fifteen seconds

d)

165 degrees for fifteen seconds

22.

Choose the best choice. There is only one correct answer. A worker with a severe respiratory infection should be

a)

Assigned to dishwashing

b)

Assigned to handle only foods to be cooked

c)

Told to seek medical attention & sent home

d)

Told to cover their coughs & sneezes

23.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Reheat leftover or previously prepared TCS food to an internal temperature of

a)

140 degrees for fifteen seconds

b)

150 degrees for fifteen seconds

c)

155 degrees for fifteen seconds

d)

165 degrees for fifteen seconds

24.

Choose the best choice. There is only one correct answer. After washing dishes by hand, using the three compartment sink method you should

a)

Air dry all dishes

b)

Dry dishes with a hand towel

c)

Stack dishes while they are wet

d)

Dry dishes with a paper towel

25.

Choose the best choice. There is only one correct answer. First in first out (FIFO) is a method of

a)

Cleaning fixed equipment

b)

Menu rotation

c)

Storage rotation

d)

Receiving food

26.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Most disease causing microorganisms grow best on food that is in the temperature range between

a)

0-32 degrees

b)

41-135 degrees

c)

45-130 degrees

d)

130-170 degrees

27.

Choose the best choice. There is only one correct answer. An unsafe way to thaw TCS food is to

a)

Let the food sit at room temperature for 5 hours

b)

Thaw in the microwave & cook immediately

c)

Thaw under cool clean running water

d)

Thaw in the refrigerator overnight

28.

Choose the best choice. There is only one correct answer. In a refrigerator, a package of raw ground beef should be stored

a)

Above cooked foods

b)

Behind dated, cooked food

c)

On the floor

d)

Below cooked foods & ready to eat foods

29.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Most foodborne illness is

a)

Caused by poor eating habits

b)

Caused by eating food high in protein

c)

Carried or transmitted by people to food

d)

Transmitted by clean drinking water

30.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Viruses such as Hepatitis A can be introduced into food by

a)

An infected food handler who improperly washes their hands

b)

Cross-contamination from raw poultry products that are left at room temperature

c)

Time & temperature abuse

d)

Dirt that accidentally gets into food

31.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Which of the following is an example of an improper use of disposable gloves

a)

Change gloves every four hours during continual use

b)

To cover a wound or bandage

c)

Making sure they fit

d)

Washing & reusing them

32.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Which step in the flow of food is the first step where hazards can be controlled?

a)

Receiving

b)

Storing

c)

Preparing

d)

Serving

33.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Which of the following is a food most likely to become unsafe according to FAT TOM?

a)

Sliced melon

b)

Jar of mustard

c)

Loaf of bread

d)

Uncooked rice

34.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Hands should be scrubbed vigorously with soap for

a)

Less than 5 seconds

b)

5-10 seconds

c)

10-15 seconds

d)

20-25 seconds

35.

Choose the best choice. There is only one correct answer. How many times a day should a food service employee wash their hands?

a)

6 times

b)

4 times

c)

As needed

d)

8 times

36.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Which of the following is an example of time-temperature abuse

a)

Grilling a hamburger to 155 degrees

b)

Holding chicken noodle soup at 120 degrees for 5 hours

c)

Reheating chili to 165 degrees for fifteen seconds within two hours

d)

Holding the ingredients for tuna salad at 41 degrees or below

37.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Which type of temperature probe should be used to check the temperature of a thin food such as a cooked hamburger

a)

Air

b)

Immersion

c)

Penetration

d)

Surface

38.

Choose the best choice. There is only one correct answer. Which of the following items can be worn by a food-preparation worker

a)

Diamond ring

b)

Plain metal band ring

c)

Bracelet

d)

Wrist watch

39.

Hands should be washed after which activity

a)

Touching your face or hair

b)

eating/licking fingers

c)

Using your phone

d)

All of the above

40.

Which of the following attire might cause problems when handling food?

a)

A clean hat or hair covering

b)

A dirty apron

c)

Clean clothes

d)

Closed toed non slip shoes

41.

Food handlers should be restricted from working with or around food if they are experiencing which symptom?

a)

Headache

b)

Cut on a the hand

c)

Dehydration

d)

Vomiting

42.

Which personal behavior can contaminate food?

a)

Touching a pimple

b)

Touching hair

c)

Nose picking

d)

All of the above

43.

After you have washed your hands, which item should be used to dry them?

a)

Your apron

b)

Wiping cloth

c)

Common towel

d)

Single-use paper towel

44.

A food handler has been diagnosed with a foodborne illness, what must management do?

a)

Notify local health department & restrict the employee from work

b)

Allow the employee to work in a non food area

c)

Have the employee wash their hands every hour on the hour

d)

Fire the employee

45.

Which food handler is least likely to contaminate the food she will handle?

a)

A food handler who keeps their fingernails long

b)

A food handler who keeps their fingernails short

c)

A food handler who wears false fingernails

d)

A food handler who wears nail polish

46.

Which is NOT a common food allergen?

a)

Fish & shellfish

b)

Tree nuts

c)

Peanuts

d)

Pork

47.

What is the best method for preventing a foodborne illness from seafood toxins?

a)

Purchase seafood from approved reputable suppliers

b)

Purchase seafood from a street vendor

c)

Purchase seafood from an unknown source

d)

Purchase smoked or cured seafood

48.

Which of the following practices would not protect customers with food allergies

a)

Suggest alternative menu items that don’t contain the food allergen

b)

Tell the customer how each dish is made

c)

Guess at what the menu item contains

d)

Tell the customer about secret ingredients

49.

Which of the following groups is NOT considered high-risk for foodborne illness:

a)

Infants & young children

b)

Teens

c)

People with compromised immune systems

d)

Pregnant women

50.

Contact time, temperature & concentration are all factors that influence the effectiveness of

a)

Cleaners

b)

Heat sanitizers

c)

Chemical sanitizers

d)

Degreasers

51.

Raw foods should not be left out for more than...

a)

1 hour

b)

2 hours

c)

3 hours

d)

4 hours

52.

What is cross-contamination?

a)

Mixing different types of food

b)

Transfer of bacteria from one surface to another

c)

Cooking food at high temperatures

d)

Using too much salt

53.

What is the third step in cleaning and sanitizing items in a three-compartment sink?

a)

Sanitizing

b)

Air-drying

c)

Rinsing

d)

Washing

54.

What is the first step in ensuring food safety?

a)

Cooking food thoroughly

b)

Storing food properly

c)

Washing hands

d)

Using fresh ingredients

55.

What type of gloves should be worn when handling food to prevent contamination?

a)

Cotton gloves

b)

Leather gloves

c)

Disposable gloves

d)

Wool gloves

56.

To prevent cross-contamination when prepping raw meat and ready to eat food you should

a)

wear gloves with meat but not ready to eat food.

b)

prep them at the same time on same prep table.

c)

hold both at correct temps

d)

clean and sanitize work surfaces between each product.

57.

Surfaces that touch food must be

a)

rinsed only

b)

cleaned and sanitized

c)

cleaned only

d)

sanitized only

58.

Which of the following is a good practice when preparing food?

a)

Using the same chopping board for raw meat and vegetables

b)

Washing fruits and vegetables before eating

c)

Leaving cooked food out overnight

d)

Tasting food with your fingers

59.

What should you do with leftovers to keep them safe to eat?

a)

Leave them on the counter

b)

Store them in the fridge within 2 hours

c)

Reheat them multiple times

d)

Throw them away immediately

60.

Why should you not use the same utensils for raw and cooked food?

a)

It makes cooking faster

b)

It prevents cross-contamination

c)

It saves water

d)

It keeps the food warm

61.

Cooked foods like spaghetti or tuna casserole may be kept at room temperature for more than 4 hours.

a)

True

b)

False

62.

True or False: You should never use hot holding equipment to reheat food, unless it is built to do so.

a)

True

b)

False

63.

Which of the following is a sign of spoiled food?

a)

Bright colour

b)

Pleasant smell

c)

Slimy texture

d)

Firm texture

64.

Which of the following is the correct way to store raw meat in a refrigerator?

a)

On the top shelf

b)

In the vegetable drawer

c)

On the bottom shelf

d)

In the door compartment