

Percent of Change
Presentation
•
Mathematics
•
7th Grade
•
Practice Problem
•
Medium
Standards-aligned
Kristina Ridini
Used 537+ times
FREE Resource
9 Slides • 8 Questions
1
Percent of Change
Percent of change Formula
(New - Old) ÷ Old x 100
REMEMBER:
If your answer is negative, it is a percent decrease.
If your answer is positive, it is a percent increase.

2
Multiple Choice
1.) Carlos took a test and made a 50. On the next test, he made a 75. What was the percent of change between the two test scores?
50% increase
50% decrease
25% increase
25% decrease
3
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(75 - 50) ÷ 50 x 100 = 50
Answer: 50% increase
4
Multiple Choice
2.) Bob got a raise, and his hourly wage increased from $12 to $15. What is the percent of change?
25% decrease
25% increase
20% decrease
20% increase
5
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(15 - 12) ÷ 12 x 100 = 25
Answer: 25% increase
6
Multiple Choice
3.) The price of a pair of shoes increases from $20 to $32. What is the percent the price of the shoes changed?
37.5% increase
37.5% decrease
60% increase
60% decrease
7
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(32 - 20) ÷ 20 x 100 = 60
Answer: 60% increase
8
Multiple Choice
4.) At a coffee shop, the price of a cup of coffee increased from $1.20 to $1.44. What is the percent of change in the cost of the coffee?
16.66% increase
16.66% decrease
20% decrease
20% increase
9
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(1.44 - 1.20) ÷ 1.20 x 100= 20
Answer: 20% increase
10
Multiple Choice
5.) In a class, the number of students has been decreased from 27 to 18. Find the percent of change.
33.33% decrease
33.33% increase
50% decrease
50% increase
11
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(18 - 27) ÷ 27 x 100= -33.33
Answer: 33.33% decrease
12
Multiple Choice
6.) The price of gasoline dropped from $2.40 to $2.24 in one month. By what percent did the gas price change ?
6.67% increase
6.67% decrease
7.14% increase
7.14% decrease
13
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(2.24 - 2.40) ÷ 2.40 x 100= -6.67
Answer: 6.67% decrease
14
Multiple Choice
7.) The World Future Society predicts that by the year 2025, airplanes will be able to carry 1400 passengers. Today’s biggest jets can carry 600 passengers. What will be the percent of change in the number of airplane passengers?
57.14% increase
57.14% decrease
133.33% increase
133.33% decrease
15
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(1400 - 600) ÷ 600 x 100=133.33
Answer: 133.33% increase
16
Multiple Choice
8.) As soon as a new car is purchased and driven away from the dealership, it begins to lose its value, or depreciate. Alonso bought a 2004 Plymouth Neon for $9559. One year later, the value of the car was $8500. What was the percent of change of the value of the car?
11.08% decrease
11.08% increase
12.46% decrease
12.46% increase
17
Answer
(N - O) ÷ O x 100
(8500 - 9559) ÷ 9559 x 100= -11.08
Answer: 11.08% decrease
Percent of Change
Percent of change Formula
(New - Old) ÷ Old x 100
REMEMBER:
If your answer is negative, it is a percent decrease.
If your answer is positive, it is a percent increase.

Show answer
Auto Play
Slide 1 / 17
SLIDE
Similar Resources on Wayground
13 questions
12/10: Distributive Property
Presentation
•
7th Grade
13 questions
Solving Two-Step Inequalities
Presentation
•
7th Grade
13 questions
Intro to Like Terms
Presentation
•
7th Grade
14 questions
7.RP.3
Presentation
•
7th Grade
14 questions
Subtract Linear Expressions
Presentation
•
7th Grade
12 questions
CW: Area & Circumference of Circles & Semi-Circles
Presentation
•
7th Grade
10 questions
Lesson 25 Review - Surface Area and Area
Presentation
•
7th Grade
13 questions
Triangle Theorems
Presentation
•
7th Grade
Popular Resources on Wayground
10 questions
Safety Day 2026 – Student Review
Quiz
•
9th Grade
21 questions
Continents and Oceans
Quiz
•
6th Grade
20 questions
Parts of Speech
Quiz
•
5th Grade
16 questions
Subject & Predicate
Quiz
•
5th Grade
25 questions
Multiplication Facts
Quiz
•
5th Grade
12 questions
Map Skills
Quiz
•
3rd Grade
22 questions
Continents and Oceans
Quiz
•
5th Grade
15 questions
Rounding Decimals
Quiz
•
5th Grade
Discover more resources for Mathematics
16 questions
Proportional and Non Proportional Relationships in Tables, Graphs, and Equations
Quiz
•
7th Grade
20 questions
Constant of Proportionality
Quiz
•
7th Grade
20 questions
Halloween Trivia
Quiz
•
7th Grade
15 questions
One-Step Equations
Quiz
•
7th Grade
20 questions
Add and Subtract Integers
Quiz
•
6th - 8th Grade
16 questions
Adding and Subtracting Integers
Quiz
•
7th Grade
20 questions
Two-Step Equations Review
Quiz
•
7th Grade
20 questions
Model Algebraic expressions with tiles
Quiz
•
7th Grade