

Mental Math Strategies for Multiplication
Presentation
•
Mathematics
•
4th Grade
•
Practice Problem
•
Hard
S P
Used 13+ times
FREE Resource
13 Slides • 13 Questions
1
Mental Math Strategies for Multiplication

2
pp.113
3
4
Page 116
Word Problems
5
Multiple Choice
11.Each elephant at a zoo eats 100 pounds of hay and 5 pounds of fruits and vegetables everyday. How many pounds of food does the zoo need to feed one elephant for one week?
Use mental math to solve.
105 x 7 = (100 x 5) + (100 x 7) = 500 + 700= 1,200
105 x 7 = (100x7) + (5x7)= 735 pounds
6
Answer:
100 + 5 = 105 pounds x 7 days
105 x 7 = (100x7) + (5x7)= 700+35 =735 pounds
7
Multiple Choice
12.Ashley and 3 friends are planning a trip. The cost of the trip is $599 per person. How much will the trip cost Ashley and her friends? Explain how to use mental math to find the answer.
4x599= 4 x (600-1) = (4x 600) - (4x1)= 2,400-4=$2,396
3x599= 3 x (600-1) = (3x 600) - (3x1)= 1,800-3=$1,797
8
Ans.
4x599= 4 x (600-1) = (4x 600) - (4x1)= 2,400-4=$2,396
9
Multiple Choice
13.Kyle has a rock collection. On Monday, he found 16 new rocks. On Tuesday, he gave 9 rocks to his friends. After giving away the rocks. Kyle had 122 rocks left in his collection. How many rocks did Kyle have to start with.
16-9 = 7 ; 122-7= 115 rocks
122+16= 138 ; 138-9=129 rocks
10
Ans.
16-9 = 7 ; 122-7= 115 rocks
11
Multiple Choice
14.Quinn used compensation to find the product of 4 x 307. First , she found 4 x 300=1,200. Then she adjusted the product by subtracting 4 groups of 7 to get her final answer of 1,172. Explain Quinn's mistake and the correct answer.
Her solution looks like this: 4 x307 = (4x 300) - (4x7)
She should have multiplied the expressions instead of subtracting
She should have added the expressions instead of subtracting.
12
Ans.
4x 307 = (4x300) + (4x7) = 1,200 + 28
She should have adjusted 1,200 by adding 4x7, instead of subtracting.
13
Multiple Choice
15.Do you think it be better to use breaking apart or compensation to find the product of 5x 328? Explain why and show how to find the product.
Breaking Apart : 5x (300 + 20 + 8) = 1,500 + 100 + 40 += 1,640
Compensation : (5x300) + (5x28) =1,500 + 140 = 1,640
14
Ans.
Breaking apart; It gives numbers that are easy to multiply mentally.
5x (300 + 20 + 8) = 1,500 + 100 + 40 = 1,640
15
Multiple Select
16.Which of the following expressions shows how to use mental math to find the product of 4x27?
Select all that apply.
(4 x 20) + (4 x 7)
4 x (20 x 7)
(4 x 30) - (4 x 3)
(4 x 25) + (4 x 2)
4 x 2 x 7
16
Multiple Select
Which of the following expressions shows how to use mental math to find the product of 4 x 2,025? Select all that apply.
4 x (2,000 + 20 + 5)
(4 x 2,000) + 25
(4 x 2,000) + (4 x 25)
4 x (2,000 + 25)
(4 x 2,000 x 25)
17
Multiple Choice
19. The longest blue whale on record was about 18 scuba divers in length. Use breaking apart to estimate the length of the blue whale.
6x18= 18 x6 = 108 feet
(6x10)+ (6x8)= 60 +48= 108 feet
18
Ans.
(6x10)+ (6x8)= 60 +48= 108 feet
About 108 feet
19
Multiple Choice
20.Explain how to estimate the length of the whale using compensation.
6x 20 =120 ; 6x2=12 ;
120-12=108 feet
6x 18 = 18 x6 = 108 feet
20
Ans.
6x 20 =120 ; 6x2=12 ;
120-12=108 feet
About 108 feet
21
Open Ended
21. In an election, 589,067 people voted. Write 589,067 in expanded form and using number names.
22
Ans.
Expanded form : 500,000 + 80,000 + 9,000 + 60 + 7
Number names : five hundred eighty-nine thousand, sixty-seven
23
Open Ended
22.Davidson's Bakery bakes 108 cookies and 96 muffins every hour. How many baked goods are baked in 4 hours? Use mental math to solve.
24
Ans.
108 + 96 = 204;
4 x 204 = 4 x (200 +4) = (4x 200) + (4 x 4) = 800 + 16 = 816
816 baked goods
25
Multiple Select
23.Which of the following expressions shows how to use mental math to find the product of 8 x 490? Select all the apply.
8 + (400 x90)
(8x400) + (8x90)
(8x400) + (8x9)
(8x500) - (8x10)
8 x (500x10)
26
Multiple Select
24. Which of the following expressions shows how to use mental math to find the product of 4 x 2,025? Select all that apply.
4 x ( 2,000 + 20 + 5)
( 4x 2,000) + 25
( 4x 2,000) + ( 4 x 25)
4 x (2,000 + 25)
(4 x 2,000 x 25)
Mental Math Strategies for Multiplication

Show answer
Auto Play
Slide 1 / 26
SLIDE
Similar Resources on Wayground
19 questions
LA MULTIPLICACIÓN
Presentation
•
4th Grade
20 questions
Customary Units of Measurement
Presentation
•
4th Grade
20 questions
Add Fractions: Like Denominators
Presentation
•
4th Grade
19 questions
Add and Subtract Fractions on Number Line Same Denominators
Presentation
•
4th - 5th Grade
21 questions
Properties of Multiplication
Presentation
•
3rd - 4th Grade
20 questions
Sudut
Presentation
•
4th Grade
21 questions
4.4G rounding
Presentation
•
4th Grade
Popular Resources on Wayground
10 questions
HCS SCI 03 Summer School Assessment 1
Quiz
•
3rd Grade
15 questions
HCS SCI 05 Summer School Assessment 1 Review
Quiz
•
5th Grade
22 questions
Day 9 Equations and Inequalities Review
Quiz
•
9th Grade
10 questions
Writing and Identifying Ratios Practice
Quiz
•
5th - 6th Grade
7 questions
PYRAMID PERSPECTIVES part 1
Presentation
•
9th - 12th Grade
12 questions
Understanding the Fourth of July
Quiz
•
9th Grade
15 questions
Soccer World Cup Quiz Questions
Quiz
•
7th Grade