

First Amendment Knowledge Check
Presentation
•
Social Studies
•
9th - 12th Grade
•
Practice Problem
•
Medium
Carita Carryl
Used 3+ times
FREE Resource
10 Slides • 10 Questions
1
Multiple Choice
1. The Bill of Rights is:
The statement police must read to you when you are arrested.
The first ten amendments to the U.S. Constitution.
The opening paragraph of the Declaration of Independence.
The Preamble to the U.S. Constitution.
2
Answer: B
The U.S. Constitution was signed on Sept. 17, 1787. Following much debate, the Bill of Rights — the first 10 amendments to the Constitution — went into effect on Dec. 15, 1791, guaranteeing the essential freedoms we now rely on to protect citizens from excessive governmental power
3
Multiple Choice
2. How does the First Amendment begin?
"Four score and seven years ago....”
"When, in the course of human events....”
"Freedom of speech and of the press shall not be abridged....”
"Congress shall make no law....”
4
The full text of the First Amendment — all 45 words — reads as follows: “Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.”
Answer: D
5
Multiple Choice
3. True or false:
The First Amendment protects students while at school.
True
False
6
Answer: True
In its landmark decision, Tinker v. Des Moines Indep. Community School Dist. (1969), the U.S. Supreme Court, in what has become a much-quoted statement, ruled that neither “students [n]or teachers shed their constitutional rights to freedom of speech or expression at the schoolhouse gate.”
7
Multiple Choice
4. Which of the following is not a right explicitly protected by the First Amendment?
Press
Privacy
Assembly
Religion
8
Answer: B
There are five freedoms explicitly protected by the First Amendment: Freedom of Religion Freedom of Speech Freedom of the Press Freedom of Assembly Freedom to Petition the Government Privacy is not a right explicitly guaranteed by the U.S. Constitution, but rather has been recognized by the Court to have evolved and “emanated"
9
Multiple Choice
5. True or false:
The Constitution prohibits public school teachers from teaching about religion in school.
True
False
10
Answer: False
The First Amendment prohibits government officials — including public school teachers — from endorsing or promoting a particular religion. It does not prohibit teachers from discussing or providing instructional materials about various religions and churches as part of a viewpoint-neutral curriculum where such discussion is relevant (e.g., history class discussion of the Reformation or the Holocaust). First Amendment Quiz Answer Key Note that the First Amendment’s limitation on official religious expression does not prevent students from discussing religion since they are not government officials.
11
Multiple Choice
6. True or false:
The First Amendment protects a person’s right to burn the American flag as a form of political protest?
True
False
12
Answer: True
The U.S. Supreme Court has held that burning the American flag is constitutionally protected free speech. Texas v. Johnson (1989).
13
Multiple Choice
7. At what age does the First Amendment officially begin to protect a person’s free speech rights?
`8
16
21
None of the above
14
Answer: D
The First Amendment protects all citizens, regardless of their age. Still, courts have recognized that very young children may have more limited free speech protections under the First Amendment in certain contexts than older children and adults.
15
Multiple Choice
8. True or false:
The government can ban song lyrics that most people would find offensive.
True
False
16
Answer: False
The First Amendment protects “offensive” speech in song lyrics (and in other published material) from government censorship. Note, however, that the Federal Communications Commission (FCC) can restrict material or require warning labels when “indecent” speech is broadcast over the airwaves.
17
Multiple Choice
9. True or false:
Students cannot be forced to pledge allegiance to the flag.
True
False
18
Answer: True
The U.S. Supreme Court has held that students have a First Amendment right to refuse to recite the Pledge of Allegiance or salute the flag during school. West Virginia State Board of Education v. Barnette (1943)
19
Multiple Choice
10. The First Amendment does not protect which of the following religious beliefs?
Islam
Satanism
Christianity
The First Amendment protects all of the above
20
Answer: D
The First Amendment does not permit the government to selectively choose which religions or churches it will protect based on their popularity or the general acceptance (or rejection) of their beliefs. Religious freedoms extended to one church or set of religious beliefs must generally be extended to all.
1. The Bill of Rights is:
The statement police must read to you when you are arrested.
The first ten amendments to the U.S. Constitution.
The opening paragraph of the Declaration of Independence.
The Preamble to the U.S. Constitution.
Show answer
Auto Play
Slide 1 / 20
MULTIPLE CHOICE
Similar Resources on Wayground
15 questions
4.7a Domain and Range
Presentation
•
9th - 12th Grade
14 questions
Geo 10-6
Presentation
•
9th - 12th Grade
16 questions
Writing an essay - Hooks
Presentation
•
9th - 12th Grade
15 questions
Globalization
Presentation
•
9th - 12th Grade
18 questions
Early Cold War
Presentation
•
9th - 12th Grade
16 questions
Ideas That Shaped US Government
Presentation
•
9th - 12th Grade
14 questions
The Fall of Rome
Presentation
•
9th - 12th Grade
18 questions
Federalism
Presentation
•
8th - 12th Grade
Popular Resources on Wayground
10 questions
HCS SCI 03 Summer School Assessment 1
Quiz
•
3rd Grade
15 questions
HCS SCI 05 Summer School Assessment 1 Review
Quiz
•
5th Grade
22 questions
Day 9 Equations and Inequalities Review
Quiz
•
9th Grade
10 questions
Writing and Identifying Ratios Practice
Quiz
•
5th - 6th Grade
7 questions
PYRAMID PERSPECTIVES part 1
Presentation
•
9th - 12th Grade
12 questions
Understanding the Fourth of July
Quiz
•
9th Grade
15 questions
Soccer World Cup Quiz Questions
Quiz
•
7th Grade