Wayground logo

Free Printable Worksheets

Font size

S
M
L
XL
Worksheets

Winter Weather Test Review

Total questions: 35

Worksheet time: 18mins

Name
Class
Date
1.

Lake Effect Snow — Short Answer: What is the distance wind travels over open water?

a)

fetch

b)

drift

c)

gale

d)

surge

2.

Lake Effect Snow — Short Answer: What are the areas most favorable to receive snowfall, downwind of the lakes known as?

a)

snowbelts

b)

rain shadows

c)

jet stream cores

d)

warm fronts

3.

Lake Effect Snow — Short Answer: What is a heavy shower of snow that greatly reduces visibility?

a)

snow squall

b)

drizzle

c)

graupel shower

d)

sleet band

4.

Lake Effect Snow — Short Answer: What is a layer of relatively warm air and/or dry aloft which inhibits cloud growth?

a)

capping inversion

b)

cold front

c)

occluded boundary

d)

pressure trough

5.

Lake Effect Snow — Short Answer: What is snow that results from cold air moving across warmer lakes?

a)

lake effect snow

b)

mountain snow

c)

frontal snowfall

d)

sea-breeze snow

6.

Lake Effect Snow — True or False: The longer the fetch, the higher the snowfall amounts.

a)

True

b)

False

7.

Lake Effect Snow — True or False: A frozen lake is favorable for lake effect snow to occur.

a)

True

b)

False

8.

Lake Effect Snow — True or False: Low wind shear is favorable for lake effect snow to occur.

a)

True

b)

False

9.

Lake Effect Snow — True or False: Lake effect snow, in general, is very localized.

a)

True

b)

False

10.

Lake Effect Snow — True or False: A high capping inversion is unfavorable for lake effect snow.

a)

True

b)

False

11.

Lake Effect Snow — True or False: Lancaster, NY is in the snowbelt of western NY.

a)

True

b)

False

12.

Lake Effect Snow — True or False: An upstream moisture connection is favorable for lake effect snow.

a)

True

b)

False

13.

Winter Storms and Winter Precipitation — Short Answer: What are light snow showers which fall intermittently?

a)

flurries

b)

blizzard

c)

squall line

d)

whiteout

14.

Winter Storms and Winter Precipitation — Short Answer: What is rain that falls through a shallow layer of cold air near the surface and freezes on the surface?

a)

freezing rain

b)

sleet

c)

snow grains

d)

hail

15.

Winter Storms and Winter Precipitation — Short Answer: What is mainly solid precipitation; ice pellets?

a)

sleet

b)

freezing rain

c)

hail

d)

graupel

16.

Winter Storms and Winter Precipitation — Short Answer: What is solid precipitation made of ice crystals in complex hexagonal form?

a)

snow

b)

hail

c)

sleet

d)

freezing rain

17.

Winter Storms and Winter Precipitation — True or False: Winter storms can continue into early spring.

a)

True

b)

False

18.

Winter Storms and Winter Precipitation — True or False: In the winter, mT and cT air masses form over Canada.

a)

True

b)

False

19.

Winter Storms and Winter Precipitation — True or False: Cyclones tend to develop/strengthen over warm oceans.

a)

True

b)

False

20.

Winter Storms and Winter Precipitation — True or False: Winter storms bring the potential for both heavy winter precipitation along with severe weather.

a)

True

b)

False

21.

Winter Storms and Winter Precipitation — True or False: Higher elevations are more likely to have rain in the winter.

a)

True

b)

False

22.

Winter Storms and Winter Precipitation — True or False: In winter storm development, the bigger the contrast in temperatures, pressure and air density the stronger the winds and heavier the precipitation.

a)

True

b)

False

23.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — Short Answer: What is a type of winter storm that produces near whiteout or whiteout conditions lasting several hours, low visibilities and dangerous wind chills?

a)

blizzard

b)

nor’easter

c)

Alberta Clipper

d)

ice storm

24.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — Short Answer: What is a winter storm that forms or develops east of the Rockies, and produces snow and gusty winds, and brings a reinforcing shot of cold air in its wake?

a)

Alberta Clipper

b)

Pacific front

c)

blizzard

d)

nor’easter

25.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — Short Answer: What is a storm which moves up along the East coast of the U.S. and produces a wide variety of precipitation. Typically occurs in the winter?

a)

nor’easter

b)

Alberta Clipper

c)

blizzard

d)

lake-effect band

26.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — Short Answer: An ice storm is caused by what?

a)

freezing rain

b)

ice pellets

c)

heavy snow

d)

graupel

27.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — True or False: A shallow layer of cold/arctic air at the surface (Cp or cA), and warmer air aloft, are key ingredients to the formation of an ice storm.

a)

True

b)

False

28.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — True or False: Blizzard conditions and severe weather are possible with a nor’easter.

a)

True

b)

False

29.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — True or False: A blizzard occurs every year in Buffalo, NY.

a)

True

b)

False

30.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — True or False: During an ice storm, ice falls from the sky.

a)

True

b)

False

31.

Blizzards, Nor’easters, Ice Storms, Oh My! — True or False: An eye may develop in a nor’easter.

a)

True

b)

False

32.

Winter Weather Health and Safety — Short Answer: What is how wind and cold feel on exposed skin?

a)

wind chill

b)

heat index

c)

dew point

d)

apparent temperature

33.

Winter Weather Health and Safety — Short Answer: What is damage to body tissue caused by extreme cold?

a)

frostbite

b)

hypothermia

c)

frostnip

d)

windburn

34.

Winter Weather Health and Safety — Short Answer: What is the condition known as when your body temperature drops below 95°F?

a)

hypothermia

b)

frostbite

c)

heat exhaustion

d)

shock

35.

Winter Weather Health and Safety — True or False: If someone is experiencing hypothermia, be sure to give them a hot beverage.

a)

True

b)

False